DAN ZA PAMĆENJE- UČENICI POSJETILI PET INSTITUCIJA

Učenici sedmog razreda su u četvrtak 16.11.2017. godine proveli nezaboravan dan u posjeti pet gradskih institucija kulture. Uz pratnju nastavnika, učenici su posjetili Muzej Sarajeva 1878-1918, Brusa bezistan, Gazi Husrev-begovu biblioteku, Bošnjački institut- Fondacija Adila Zulfikarpašića, a upriličena je i posjeta Svrzine kuće.

Cilj ovog projekta je podizanje svijesti učenika o značaju i važnosti kulturne baštine grada Sarajeva i BiH, te lično upoznavanje sa kulturno-historijskim nasljeđem. Općina Novi Grad Sarajevo osigurala je i prijevoz za učenike od škola do institucija i nazad na čemu im se zahvaljujemo.

Na ovaj način učenici su imali priliku saznati više informacija o izložbenim postavkama i kulturnim nasljeđem u depadansima JU ”Muzej Sarajeva”, Bošnjačkom institutu i Gazi Husrev-begovoj biblioteci.

Prilikom posjete kustosi su putem edukativnih predavanja upoznali učenike sa neprocjenjivim naučnim i kulturno-historijskim bogatstvom, koje se brižno čuva u institucijama, te im približili šaroliku i bogatu kulturnu prošlost našeg naroda.

Ni hladan kišni dan učenicima nije mogao pokvariti ovaj užitak i svi su se složili da će ovo biti dan za pamćenje.