IZLETI - IZLETI - IZLETI

Dana 19.5.2017. godine upriličili smo sada već tradicionalan školski izlet za sve učenike od V-IX razreda. Za izlet smo i ovaj put odabrali više destinacija kako bi učenici upoznali što više mjesta i gradova u našoj zemlji. Svaka destinacija pažljivo je odabrana, prilagođena uzrastu i interesu učenika. Aktivnosti na svim destinacijama bile su edukativnog i rekreativnog karaktera, sa korelacijom nastavnih predmeta.

V razredi

Tako su učenici V razreda u Bijambarskoj pećini zamišljali život paleolitskog čovjeka, rekreirali se u Drvengradu i travnatim predjelima parka i divili se prirodi obilazeći je uz pomoć eko vozića.

VI razredi

Učenici VI razreda su uživali na Bjelašnici, u predjelu izvorišnog i gornjeg toka rijeke Rakitnice gdje je smješteno naselje Lukavac kojeg su ovom prilikom posjetili uživajući u veličanstvenim krajolicima . Stanovnici su prepoznatljivi po svojoj tradicionalnoj odjeći, a žene i danas nose pletene odjevne predmete kakvi su se nosili i prije nekoliko stoljeća.

VII razredi

Učenici VII razreda su odabrali destinaciju Jajce. Taj „muzej pod vedrim nebom“, sa 22 nacionalna spomenika, svakako zaslužuje da se vidi. Ovaj put su obišli: Stari grad Jajce, katakombe, medvjeđu kulu, vodopad. Ostalo je još mnogo toga, ali za neki drugi put. Glavna zabava bila je na Plivskom jezeru, a onda užitak na ručaku u Travniku.

VIII razredi

Učenici VIII razreda su posjetili Gradačac, s razlogom. Upravo su u školskim klupama učili o „Zmaju od Bosne“, pa zašto ne vidjeti gdje se rodio i spremao borbu za bosansku autonomiju. Jezera Vidara i Hazna, pružila su idealne uslove za rekreaciju.

IX razredi

Učenici IX razreda krenuli su u neku vrstu hodočašća. Ima li išta bolje nego kod učenika razvijati suživot i toleranciju. Prva odrednica bili su Žitomslići, pravoslavni manastir iz srednjeg vijeka, zatim posjeta Međugorju, mjestu ukazanja Gospe, a putovanje su završili u Mehmed-čauševoj džamiji u Konjicu.