Obilježavanje Dana planete zemlje

Međunarodni Dan planete zemlje, koji se obilježava 22. aprila u više od 150 zemalja širom svijeta, u Općini Novi Grad obilježen je akcijom čišćenja i uređenja školskih dvorišta i prostora oko školskih objekata.

Akcija je održana u sklopu projekta „Za čistiju i zdraviju životnu sredinu“, kojeg je realizirala Osnovna škola „Sokolje“ zajedno sa Udruženjem građana „Ruke“, a uz podršku Općine Novi Grad Sarajevo i učešće većine novogradskih osnovnih škola.

U akciji je učestvovalo blizu 200 djevojčica i dječaka, članova eko-sekcija iz novogradskih škola. Učenici naše škole sa voditeljem sekcije učiteljicom Ulfetom Džananović ovakve akcije i okupljanja nikad ne propuštaju.

Najmlađi stanovnici naše općine pokazali su da sa malo uloženog truda i izdvojenog vremena mogu uraditi mnogo za širu društvenu zajednicu. Upravo oni su najbolji primjer kako se ljudi trebaju ponašati prema svojoj okolini i čuvati je od zagađenja, kako bi nam svima bilo ugodnije živjeti.

Dan planete zemlje ne treba da bude samo 22. aprila, već uvijek treba da čuvamo našu okolinu i sredinu u kojoj živimo.

Povodom obilježavanja međunarodnog Dana planete Zemlje, Općina Novi Grad i UG „Ruke“ organizirat će zajedničku akciju čišćenja i uređenja zelenih i javnih površina, parkinga i prostora oko stambenih zgrada u najvećem novogradskom naselju Dobrinja.

Akcija, koja se trebala održati u subotu, 22. aprila, zbog loših vremenskih prilika odgođena je za 6. maj, u 10 sati.