ROBOTIKA U OBRAZOVANJU

Grupacija SPARK donacijom 500 robota i iniciranjem SPARKreators lige uvodi na velika vrata robotiku u našem osnovnoškolskom obrazovanju. Po uzoru na Croatian Makers ligu i u saradnji sa EXIT centrom iz Banjaluke ovaj projekat želi doprinijeti poboljšanju formalnog i neformalnog obrazovanja u području robotike, automatike i programiranja.

Učenici naše škole Abdulah Đulović, Nedim Dugalić, Emin Jordamović i Emin Kapetanović su u dvije grupe uspješno završili prvo ovogodišnje kolo SPARTKreatos lige u programiranju Arduino M-bot robota 19.10.2017. godine u Trećoj osnovnoj školi. Dobili su dvije staze i dva robota koja su trebali navesti da pređu stazu za što kraće vrijeme i uz pravila kao što je paljenje lampica na određenom dijelu staze. Mlađa grupa je osvojila 1. mjesto uz sve sakupljene bodove, dok je starija grupa osvojila 5. mjesto isključivo zbog problema na robotu. Trenutno čekamo rezultate sa online takmičenja gdje su isti učenici trebali završiti novu stazu i poslati video robota organizatorima.

Čestitamo našim učenicima i nastavnici Ameli Kereš i želimo im mnogo dobrih rezultata u izazovima koji slijede u narednom periodu.