IZLOŽBA “OSMAN NURI HADŽIĆ”

U centru za kulturu Dobrinja - Vila Hadžihalilovića u petak, 20. 09. 2019. god. u 14:30h je upriličena izložba: "Osman Nuri Hadžić" kojoj su prisustvovali učenici i uposlenici naše škole.
Ovu značajnu izložbu je organizirao i priredio Bošnjački institut – Fondacija Adila Zulfikarpašića u saradnji sa Općinom Novi Grad Sarajevo pod nazivom “Osman Nuri Hadžić” u okviru projekta “Ime moje škole”.
U bosanskohercegovačkoj i bošnjačkoj historiji i kulturi Osman Nuri Hadžić ostao je upamćen kao reformator, prosvjetitelj, književnik i sakupljač narodnih predanja. Danas bi bilo gotovo nemoguće zamisliti bosanskohercegovačku kulturu bez njegovog književnog i kulturnog stvaralaštva. Odrastajući u prijelomnim vremenima, kraja Osmanskog carstva, i tokom upravljanja Bosnom Austro-Ugarske monarhije, Osman Nuri Hadžić bio je svjedok društvenih, političkih i kulturnih promjena koje nosi smjena različitih carstava, istočnog i zapadnog, islamskog i hrišćanskog, a upravo su se ova dva carstva prelomila u tadašnjoj Bosni.
Izložba je otvorena u Centru za kulturu Dobrinja - Vila Hadžihalilović do 27. septembra. Nakon izložbe eksponati će biti trajno postavljeni u školi „Osman Nuri Hadžić“ kako bi se učenici i učenice, te buduće generacije upoznali sa Hadžićevim opusom.