RADIONICA – „RADIM NA SEBI, DA BIH POMOGAO TEBI“

OI "Prvi Dobrinjski" - učenici OŠ"Osman Nuri Hadžić"

U organizaciji OI „Prvi Dobrinjski“ i udruženja Kotezlije, 21.04.2016. godine, održana je radionica u Centru za slijepu i slabovidnu djecu i omladinu u Sarajevu. Pored članova OI „Prvi Dobrinjski" i OI "Bosnian MS" učesnici su bili i učenici ovog centra - slijepa i slabovidna djeca.
U školskom sistemu, ustanovama formalnog obrazovanja, se nažalost ne posvećuje dovoljno pažnje na značaj poznavanja prve pomoći, iako se svakodnevno susrećemo sa situacijama u kojima nam je potrebna.
Ova oblast obrađuje se u sklopu izviđačkih aktivnosti, ali su djeca na ovaj način imala priliku da se detaljnije upoznaju sa zbrinjavanjem povreda i stanja. Proširili su svoje znanje, koje će itekako nadograditi njihove vještine i snalaženje u datoj situaciji. Ovaj projekat je bila idealna prilika za sve učesnike da nauče kako pomoći osobi u nevolji, srušiti predrasude i sami se uključiti u ovu sferu značajnu za svakog pojedinca. Pored savladavanja fizičkih vještina, djeca su upoznata kako i psihološki reagovati u slučaju nesreće.
Opći cilj projekta je edukacija mladih i djece o važnosti prve pomoći, nesebičnosti, te inkluzija djece sa poteškoćama u razvoju.
Pored edukacije o PP, djeca iz Centra su upoznata sa izviđačkim aktivnostima i bogatija su za nekoliko izviđačkih vještina, a izviđači su upoznati sa njihovim načinom života. Razmjena iskustava i priča doprinijeli su razvitku svakog pojedinca. Lijepo vrijeme nam je poslužilo da iskoristimo i ljepote prirode.
Naše višesatno druženje ispunjeno učenjem, smijehom, pjesmom i novim poznanstvima, završilo je velikim zadovoljstvom zbog jednog novog i prelijepog iskustva i uspomenama za cijeli život.
Uz izviđačke pjesme i igre, najmlađima su uručeni pokloni, prve izviđačke marame. Radionicu sa izviđačima OI „Prvi Dobrinjski“ vodila je Đeneta Boja, a ispred Crvenog Križa predavanje je vodila Amina Kurtagić. Prijatelj iz Njemačke Sascha Nagel je svim dječacima radionice poklonio fudbalske lopte, a djevojčicama pernice i slagalice.