ŠKOLA PLANINARSTVA ZA UČENIKE SEDMOG RAZREDA

Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo započelo je realizaciju programa „Škole planinarstva“ tokom kojeg će oko 4000 učenika sedmog razreda sa područja Kantona Sarajevo imati priliku posjetiti pet lokacija: Ormanj, Trebević, Igman, Bjelašnicu i Crepoljsko.
U narednom periodu će prema utvrđenom rasporedu tokom školske godine po jedno odjeljenje iz svake škole u pratnji svojih nastavnika imati priliku boraviti na jednoj od lokacija i time savladati osnove planinarstva i boravka u prirodi. Učenicima će zajedno sa nastavnicima, nastavu na terenu realizovati licencirani planinarski vodiči i učitelji na preporuku Planinarskog saveza FBIH/BIH.
Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo obezbijedilo je prijevoz za sve učenike, a podršku ovom programu pružila je Gorska služba spašavanja – stanica Sarajevo.
Učenici naše škole su 14. i 21.10. učestvovali u Školi planinarstva. Odjeljenje VII-1 je u pratnji nastavnice Emire Kršlak boravilo na Bjelašnici, dok su učenici VII-2 u pratnji nastavnice Smilje Mrđa svoj prvi planinarski pohod obavili na lokaciji Ormanj.
Osmijeh na licima učenika zbog prve vožnje vozom, te što se po prvi put upoznaju i uče od pravih planinara, te borave u prirodi sa svojim vršnjacima, dovoljan je pokazatelj da ovi projekti itekako pozitivno utiču na razvoj naše djece.