UČENICI DEVETOG RAZREDA POSJETILI MEMORIJALNI CENTAR SREBRENICA- POTOČARI

Učenici devetog razreda naše škole u društvu sa učenicima četiri novogradske osnovne škole su u utorak 20.11.2018. u pratnji direktora i nastavnika posjetili Memorijalni centar Srebrenica – Potočari i mezarje, gdje su odali počast žrtvama genocida počinjenog u julu 1995. godine.
Posjeta je organizirana u saradnji Općine Novi Grad Sarajevo i osnovnih škola, a projekat se realizira u skladu sa godišnjim programima rada novogradskih osnovnih škola.
Učenici su su obišli mezarje u Potočarima, gdje im je u središnjem dijelu kod Musale održan historijski čas o onome što se dešavalo u Srebrenici u proteklom ratu i masovnim stradanjima Srebreničana u julu 1995. godine.
Potom su obišli Spomen - sobu u kojoj su izložene slike predmeta pronađenih u masovnim grobnicama, gdje su mogli vidjeti upaljače, kutije za duhan, ključeve, albume fotografija i druge lične predmete koji se nalaze među stvarima koje su tokom zadnjih godina nađene u masovnim grobnicama, a identificirali su ih stručnjaci iz Međunarodne komisije za nestale osobe (ICMP). Te lične sitnice ubijenih odraslih muškaraca i dječaka približavaju njihovu sudbinu koja ih je zadesila u julu 1995. godine, kada je mučki ubijeno više od 8.000 Bošnjaka - odraslih muškaraca i dječaka.
Obišli su muzej i pogledali stalnu postavku izložbe "Srebrenički genocid - neuspjeh Međunarodne zajednice", koja kroz 26 prostorija hronološki opisuje život tokom rata u Srebrenici, genocid i posljedice genocida počinjenog u ovom bh. gradiću.
Također su obišli nekadašnju tvornicu akumulatora, mjesto gdje su srebrenički Bošnjaci mučeni, a potom ubijani, u kojoj se danas nalazi Multimedijalna soba/Dokumentacioni centar SENSE, gdje su pogledali i video projekciju o genocidu u Srebrenici.